sâmbătă, 18 martie 2017

Partidul regional- partidul de viitor in Romania

O data cu modificarea legii partidelor politice, prin care numarul de membrii fondatori a fost redus la 3, a aparut posibilitatea infiintarii partidelor locale sau regionale. Astfel se poate spulbera “monopolul” partidelor traditionale mari (PSD, PNL) care au dominat piata politica din cauza conditiilor extrem de dificile de a infiinta un nou partid.
Partidele regionale - PR, prezinta o serie de avantaje, dar si unele dezavantaje, fata de partidele mari, nationale.
Avantaje:
PR reprezinta mult mai bine si mai adecvat interesele locale ale locuitorilor unei regiuni. Se stie ca apox. 70% dintre problemele cu care se confrunta cetatenii sunt probleme locale, legate de administratia publica locala, de dezvoltarea regionala, de locurile de munca din proximitate. Inclusiv educatia, sanatatea si siguranta publica sunt tot probleme care pot fi solutionate mai bine la nivel local si regional.
Coeziunea intre membrii unui PR este mult mai mare decat in cazul partidelor nationale. Acestia, impartasesc aceleasi valori specifice si au aceleasi interese. In partidele mari s-a remarcat o tendinta de regionalizare intre membrii de partid, acest lucru fiind indeosebi vizibil in cazul alegerilor pentru functiile de conducere din cadrul partidului.
Una din marile probleme legate de partidele nationale este “ruperea” conducerii centrale de filialele si membrii din tara. Acest lucru are repercursiuni extrem de negative in ceea ce priveste eficienta activitatii de partid. Se constata ca, daca nu “ai” pe cineva la centru este foarte greu evoluezi in cadrul partidului. De asemenea, este mai important sa iti cultivi relatiile la centru decat sa faci munca de partid in filiala. La partidele regionale acest lucru este mult diminuat pentru ca “staff-ul central” este prezent “la locul faptei”, in teritoriu, si astfel, activitatea membrilor si a organizatiile componente este apreciata direct, fara intermediari care pot denatura adevarul in functie de interesele proprii.
Costurile de functionare pentru un asemenea partid sunt mult mai mici, odata ca organizatiile se pot “descurca” local fara mari pretentii (nu vine nimeni de la centru sa te aprecieze in functie de cat de pricopsit ai sediul !) si cheltuielile legate de deplasari sunt reduse pentru ca distantele sunt reduse (o sedinta la Bucuresti insemna un cost destul de mare, financiar si ca timp, pentru un delegat de la Baia Mare sau de la Arad)
Dezavantaje:
PR au tendinta sa ramana regionale, gasisndu-si suficienta in activitatea de pe plan local sau regional
Pot fi “cumparate/preluate” mai usor de catre partidele mari
Accederea in parlament si promovarea unei politici guvernamentale este mai dificila

Propunere:
Infiintarea unor partide locale care sa devina, in timp, regionale.
Aceste partide se pot forma de catre un grup de cunoscuti care vor sa intre in politica si care, practic, vor sa schimbe modul in care se face politica in momentul actual. Aceste partide pot avea sediul initial oriune, intalnirile puntandu-se desfasura in locatii ocazionale. Mai mult, accesul din ce in ce mai larg la internet faciliteaza foarte mult comunicarea intre membrii.
Pentru a permite dezvoltari ulterioare, este bine ca partidele sa isi aleaga de la inceput o doctrina politica. Acest lucru va facilita colaborari cu alte partide din aceeasi familie politica.
Partidele se vor concentra pe urmatoarele:
Identificarea problemelor locale si regionale
Identificarea de solutii la aceste probleme
Crearea/atragerea de vectori de imagine locali, care sa promoveze aceste solutii
Scopul activitatii este de a accede in structurile administratiei locale si judetene.

Pentru a putea sa se acceada la nivel parlamentar, o solutie ar fi ca aceste partide sa se uneasca intr-o federatie.
Aceasta federatie (vezi, Conventia Democratica din Roamania – CDR, Uniunea Social Liberala – USL) ar avea forta necesara si sustinerea din teritoriu pentru a putea sa obtina locuri in parlament.
Pentru a atinge acest obiectiv, federatia ar trebui sa genereze un set de politici si de masuri care sa fie un numitor comun al problemelor si solutiilor reiesite pe plan local. In acest fel, practic, partidele regionale vor avea vocea lor in Parlamentul Romaniei.


Elena Panaite

2 comentarii:

  1. Si mai este o problema, dna profesoara! Nr de semnaturi minim necesar este o problema, precum si patrimoniul partidului, locatia, sediul central! Dar toate aceste aspecte se pot rezolva cu un efort sustinut in acest sens!

    RăspundețiȘtergere
  2. Partidele de afara sunt intemeiate pe idei conservatoare, pe un fundament solid. Sunt oameni seriosi care au avut viziuni si studii verificate si care au dezvoltat curente si stiluri de viata!

    RăspundețiȘtergere