Vom vorbi cate ceva despre cazul ELCEN-RADET sau cum au ajuns bucurestenii, in prag de iarna, sa se teama ca vor ramane fara caldura si apa calda…
Mai intai sa facem prezentarile. Incepem cu RADET.
RADET, adica Regia Autonoma de Distribuite a Energiei Termice, preia agentul termic de la furnizorul ELCEN si-l distribuie catre consumatorii casnici sau non-casnici(institutii, intreprinderi, etc.). RADET-ul este o entitate afla sub coordonarea Consiliului General al Municipiului Bucuresti, ceea ce, evident ,arata clar, ca tot ce inseamna functionare este pus sub spectrul jocului politic din consiliul.
De-a lungul timpului, RADET a fost o “vaca buna de muls” pentru toate administratiile sau, mai bine zis, pentru toate majoritatile constituite in Consiliul General in vederea “impartirii cascavalului”. In ultimul mandat al lui Oprescu, PNL Bucuresti si PSD Bucuresti (adica Vanghelie) au ajuns la urmatorul “consens” : PNL-ul pastoreste RADET-ul iar PSD/Vanghelie se ocupa de RATB. Rezultatele se vad la ambele regii.
RADET-ul, pe langa cele mentionate mai sus mai are doua probleme majore care au condus la starea actuala.Prima problema o reprezinta faptul ca toata reteaua de termoficare este veche , are pierderi mari si necesita reabilitari serioase ceea ce inseamna fonduri consistente, timp si companii specializate si serioase care sa faca aceste reabilitari.
A doua problema o reprezinta faptul ca reabilitarile si, in general investitiile la RADET, nu “se vad”. Toti primarii generali, au dedus ca e mai bine (si mult mai “profitabil”, financiar si electoral) sa investeasca in panselute, banci, parcuri si altele asemanatoare, pentru ca acestea se “vad” si lumea zice ca au o activitatea buna, in folosul cetateanului. Investitiile in infrastructura termica nu “se vad” si nu aduc voturi, insa sunt absolut necesare pentru buna functionare a orasului. De asemenea ele se reflecta direct in buzunarul cetateanului, dar, se pare, ca cel putin pana acum, cetateanul a fost mai sensibil la panselute si copacei, decat la retaua de termoficare.
Trecem acum la ELCEN, sau Electrocentrale Bucuresti, furnizorul de agent termic al capitalei. Aceasta societate are capital integral de stat si este “patronata” de Ministerul Energiei, ca actionar majoritar. In momentul de fata ea are in componenta 4 termocentrale: Bucuresti Sud, Bucuresti Vest, Progresul si Grozavesti. Ea produce agentul termic pe care il livreaza catre RADET. De asemenea, mai produce si curent electric, curent pe care il comercializeaza prin OPCOM, operatorul pietei de energie electrica si gaze naturale din Romania. Binenteles ca, si ELCEN a fost o “vaca buna de muls” de data asta insa, pentru cei aflati la guvernare. Si la ELCEN, numirile in funtiile de conducere au fost politice, fara o prea mare legatura cu necesitatile de management reale ale societatii.
Hai sa vedem cum cele doua entitati functioneaza impreuna. ELCEN produce agentul termic si-l livreaza catre RADET. RADET, la randul sau, livreaza caldura si apa calda catre populatie sau catre alte institutii conectate la sistemul de termoficare municipal si incaseaza o anumita suma de bani, care reprezinta costul energiei termice furnizate. Acest pret pe care il plateste populatia este reglementat de ANRE – Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei. Din aceasta suma, o parte o reprezinta costul energiei termice furnizata de ELCEN si o parte o reprezinta costurile de functionare proprii, adica salariile angajatilor, costuri de mentenanta retele, etc.
Problema este ca costul de productie al ELCEN este mai mare decat suma pe care o incaseaza RADET si atunci apar doua posibilitati. Prima, se mareste pretul energiei termice catre populatie pana se acopera costul de productie si a doua, se acorda o subventie de la primarie, astfel incat pretul platit de populatie sa fie la un nivel acceptabil. In Bucuresti, functioneaza a doua varianta, primaria plateste o subventie pentru producerea energiei termice. Ceea ce, cu alte cuvinte insemna ca, indiferent daca ai soba, centrala proprie sau nu vrei sa te incalzesti iarna deloc, platesti o suma, prin bugetul primariei, care ii ajuta pe cei care sunt conectati la sistemul centralizat de termoficare.
Pana aici, totul pare destul de simplu. ELCEN produce energia termica si o livreaza catre RADET, RADET la randul sau livreaza energia termica catre consumatorii finali si incaseaza contravaloarea dupa care plateste ceea ce trebuie catre ELCEN. Primaria, la randul ei, aloca subventia catre RADET care o trimite catre ELCEN si astfel, toate ar trebui sa mearga “ca pe roate”.
Pare simplu dar totusi, cum s-a ajuns la situatia de azi?
Pai, la fel de simplu. Primaria capitalei a “omis” sa mai plateasca subventia catre RADET. In vremea precedentului primar, dl. Oprescu, primaria “a ignorat” in totalitate acest subiect. Doar in prag de iarna, cand toata lumea se lamenta ca ce o sa ne facem cu caldula la iarna, mai iesea dl. Primar si zicea, pe un ton superior “lasa ba, ca am rezolvat”. De fapt nu rezolva nimic. Mai trimetea asa, niste bani, ca sa inchida gura astora de la ELCEN si cu asta basta. Se pare ca dl. Primar a constatat ca lucrurile pot merge si asa, plus ca, dupa cum s-a vazut, directionand sumele catre alte tipuri de investitii, rentabilitatea financiara (personala) si electorala era mult mai mare. Cu urmare, datoriile RADET au inceput sa creasca. La randul sau, ELCEN a inceput sa acumuleze datorii catre furnizorii de combustibil pentru centrale si catre bugetul de stat. Aici, trebuie sa mentionam ca nici consilierii municipali nu au luat niciun fel de atitudine fata de situatia existenta. Probabil ca, avand “imparteala facuta” nu ii prea interesa daca RADET are sau nu banii necesari pentru a asigara caldura si apa calda pen tru populatie. Cum nu ia interesat nici daca RADET face sau nu investitii sau lucrari de mentenenta la reteau de termoficare municipala. Se pare ca, de fapt nu i-a interesat deloc acest subiect. Probabil ca situatia diverselor PUZ-uri care vizau cosntructia a tot soiul de mall-uri, super mall-uri si mega mall-uri era mult mai interesanta si stimulanta decat functionarea sistemului de termoficare municipal.
In fine, intrarea RADET-ului in insolventa a generat si intrarea ELCEN-ului in insolventa, fapt care a determinat o reactie destul de hotarata a furnizorilor de combustibil.Analizand la rece situatia actula, am putea spune ca aceste insolvente, daca ar fi tratate corect si cu buna credinta din punct de vedere economico-financiar, ar putea duce la o “curatare” a acestui mecanism si ar putea identifica bazele pe care s-ar putea constitui un sistem de termoficare municipal functional si viabil. Dar, exista temerea ca toate aceastea nu sunt decat etape din razboiul politic declansat pentru cucerirea puterii la alegerile parlamentare de la sfarsitul acestui an. Cu bucurestenii ca victime colaterale …
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu