Răsfoind presa americană mi-au atras atenția câteva articole care aduc în discuție un posibil conflict armat în imediata apropiere a frontierelor UE și România.
În 2014 Rusia a anexat Peninsula Crimeea, desfășurând acolo un veritabil război de tranșee dublat de o imensă muncă de propagandă care să justifice la nivelul populației (în special cea rusofilă) corectitudinea acutului său. Atunci comunitatea inetrnațională s-a făcut că reacționează (în special UE și USA).
Gândindu-mă retrospectiv acum înțeleg de ce UE dorește atât e mult să treacă pe energie verde, adică NU vrea să mai depindă de Rusia în ceea ce înseamnă gazele naturale, încălzirea pe timp de iarnă.
Acum Ucraina se simte iar amenințată. se pare că forțe armate uriașe fac ,,manevre,, în teritoriul Rusiei la granița cu Ucraina. Firește, orice stat suveran și independent poate face ,,manevre,, de instrucție pe propriul teritoriu fără să ceară permisunea cuiva, DAR.Orice ,,menevră,, de instrucție cu 10.000 sau 100.000 de soldați înseamnă cheltuieli. ,,Manevrele,, acestea înseamnă BANI.
De ce ar investi Rusia acești bani în ,,manevre,, masive la frontiera cu Ucraina?
Rusia s-a implicat masiv și într-un larg proces de dezinformare mediatică sau de justificare a unor posibile ,,manevre,, explicând unui public țintă ucrainian că NATO este ceva rău și liderii aleși de ucrainiei colaborează cu acesta alianță (parcă am mai văzu noi pe undeva acest gen de propagandă).
Certe este că administrația Baiden și-a arătat nemulțumirea față de jocul făcut de dl. Putin și înțeleg că marți (7.XII.2021) se va desfășura o convorbire telefonică între domnii Putin și Baiden. Mai mult, aș spune că la Casa Albă se pare că se face o altfel de politică, total diferită, față de cea făcută de administrația Tramp.
Acum întrebarea este ce interese au statele europene? Depind atât de mult de gazul rusesc sau își doresc chiar și o bucată de Ucraina (cea catolică) ca zonă tampon?
China ce face?
Oare Rusia nu ar fi mai protejată ca aliat al USA și UE decât într-o alianță cu China?
P.S. Nu știu care va fi soarta Ucrainei, sunt multe de analizat despre structura etnică, ideea de patriotism și apartenență la lumea slavă, pan-slavismul și pan-ortodoxia dar pot spune cu certitudine că după 2036 Rusia, o țară bogată, cu un teritoriu imens și o populație mică, redusă va avea mari probleme în Est.
Surse:
https://www.nytimes.com/2021/12/04/us/politics/russia-ukraine-biden.html?fbclid=IwAR3cfsmMaZ56AaDFvLlCa8zFtiE7ogcq8zc2hhVrbWGJp5mApgw5y3yTnZw
https://www.telegraph.co.uk/news/2021/11/17/uk-agrees-sell-warships-missiles-ukraine-tensions-russia-grow/
https://www.france24.com/en/europe/20211202-clashes-continue-in-eastern-ukraine-as-top-diplomats-blinken-lavrov-to-meet
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu