Nu vom mai mentiona cum s-au facut privatizarile si nici cine si pe ce criterii a decis care companii sa preia furnizarea de energie electrica pe divese zone. Vom prezenta doar rezultatele. Astfel, doar 3 zone au ramas in portofoliul Electrica, companie controlata de statul roman. Este vorba de Transilvania Nord, Transilvania Sud, si Muntenia Nord. In Banat, Muntenia Sud si Dobrogea presteaza compania italiana ENEL, in Oltenia avem compania de stat din Cehia CEZ iar in Moldova gasim firma germana E-ON.
Ceea ce se vede cu ochiul liber este faptul ca doar companiile rentabile au fost privatizate. Pentru ca, aceste companii practic, nu fac decat sa cumpere curentul de la producator, sa-l livreze catre consumator si sa incaseze banii. Se vede clar ca, in Romania, si nu numai, investitorii au avut o apetenta deosebita pentru companiile care lucreaza direct cu banii clientilor. Vedem ca s-au dezvoltat in special lanturi de banci, de benzinarii, de hipermarketuri, de restaurante, care se ocupa de “colectarea” banilor de la oamenilor, bani care sunt reali, nu generati virtual de cine stie ce institutii finaciare si care nu au acoperire reala.
Revenind la companiile de furnizare constatam ca, pana aici, lucrurile par in regula. Daca statul roman a fost prost si a dat din mana companiile care erau rentabile, ramanand cu cele paguboase, pana la urma este problema lui si a noastra, ca am creditat, prin actiunile noastre, un asemenea stat.
Ceea ce nu mai este in regula o reprezinta faptul ca aceste companii, prin contractele de privatizare s-au angajat sa faca investitii substantiale in modernizari ale retelelor si echipamentelor. Ori acest lucru, in cele mai multe cazuri, nu s-a intamplat. Multe din asa zisele investitii sau facut in felul urmator: daca un anumit client, fie el consumator sau producator, doreste sa se lege la reteaua electrica, el trebuia sa suporte toata investitia, dupa care o doneaza companiei electrice. Altfel nu se poate. In acest mod, multe companii au aparut ca au efectuat investitii in modernizarea si dezvoltarea retelei dar, practic nu au bagat niciun ban.
O alta problema majora o reprezinta faptul ca, daca esti un producator de energie electrica, in cele mai multe cazuri din surse regenerabile si vrei sa te conenctezi la reteaua electrica, in conditii legale si regulamentare, trebuie sa obtii avizul si sa semnezi contractul cu aceste companii private. Desi ai garantat prin lege accesul la reteaua electrica, daca au interese contrare cu ale tale, acesti operatori iti pot impune conditii tehnice si economice extrem de drastice, astfel incat devine practic imposibil sa te conectezi la retea. Acest lucru, de fapt inseamna ca politica energetica a Romaniei o aplica niste entitati private, dupa cum o dicteaza interesele lor, interese care, de multe ori, difera de interesele romanilor.Si, nu in ultimul rand, poate ar trebui luat in considerere si aspectul strategic al acestei ramuri. Nu prea cred ca, in caz de conflict sau calamitate majora, acesti operatori vor ramane sa asigure alimentarea cu curent electric a populatiei si a celorlalti consumatori. Asa ca, din acest punct de vedere, se pare ca suntem total descoperiti.
Probabil ca a fost evident pentru toti consumatorii ca, dupa privatizare, serviciile oferite nu au fost imbunatatite. Intreruperile de curent au fost la fel de dese, timpii de remediere au fost aceeasi, problemele cu facturile si cu echipamentele au ramas la fel. Deabia in timp, in anumite zone, au inceput sa se faca simtite ceva imbunatatiri, dar aici probabil ca a fost evolutia fireasca a lucrurilor si nu cine stie ce magie produsa de operatorii privati. Si atunci te intrebi: de ce oare s-au mai privatizat? Ce am castigat? Sau, poate, ca a trebuit sa castige altcineva si nu noi…
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu