duminică, 31 iulie 2022

Ce alegeți: vreți să trăiți ca în USA sau vreți să trăiți ca în China?

 Ați auzit cu toții despre ciocnirea civilizațiilor (parcă era și un film cu acest nume). 

Și da, în ultimii 30 de ani în Europa s-au ciocnit două civilizații una democratică și una totalitară.

 Adică cetățenii din Vest au deprins să tăiască (vrând, nevrând) alături de cetățenii din Est care i-au invadat, migrând în Vest-ul Europei, din țările lor de baștină. Și când au migrat ei spre Occident cunoșteau care sunt principiile după care trăiesc occidentalii? S-au adaptat la acestea? Le-au înțeles? Au migrat pentru că viața/viitorul lor în țările de origine era incert? Occidentul era/este mai avansat decât fostele țări comuniste? Populația din Occident a fost încântată de acest val de migratori? 

Acestea sunt întrebări pe care ar trebui să le găsim în toate textele formatorilor de opinie din Vest și din Est dacă sunt oameni morali.

S-a mai petrecut un fenomen. Cei rămași în Est-ul depopulat datorită alegerii personale (un statut social, vârsta, frica de riscuri, etc.) au primit încet, încet vești, știri din Occident pe care le-au interpretat în funcție de nivelul lor de înțelegere și de micile interese...și au deprins a comenta fără a cunoaște societatea Occidentală pe care o comentau.

Astăzi situația este radical schimbată...omenirea și-a rescris hărțile și zonele de interese economice, politice și militare. Astăzi există doar două variante: vrei să trăiești ca în țările democratice sau să trăiești ca în țările totalitare adică modelul agreat de tine este cel american sau cel chinez?



Un comentariu: